Bij twijfel loont studiekeuzebegeleiding

‘Wat moet ik kiezen na de middelbare school? Ik heb echt helemaal geen idee!’

‘Welke studie past het beste bij mij?’

‘Ik twijfel of ik überhaupt nog wel wil studeren, ik zie door de bomen het bos niet meer !’

‘Het laatste wat ik wil is mijn ouders teleurstellen door een verkeerde studiekeuze te maken, maar dat geeft me alleen maar meer stress!’

‘Ik ben bang een verkeerde keuze te maken, straks gooi ik duizenden euro’s weg’

Herken jij je in de bovenstaande uitspraken? Geen zorgen, je bent niet de enige, bovenstaande uitspraken zijn veelgehoorde praktijkvoorbeelden van jongeren die niet weten wat ze moeten kiezen. Het feit dat jij op deze pagina bent beland is al een compliment waard. Dit betekent dat je bewust bezig bent met het maken van een goede studiekeuze, dat scheelt al de helft! Er zijn nog steeds veel scholieren en studenten die een verkeerde studiekeuze maken maar gelukkig kun je dat voorkomen door actief aan de slag te gaan. Er zijn veel voor de hand liggende opties zoals het bezoeken van open dagen en meeloopdagen maar je kunt ook out of the box denken. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan studiekeuzebegeleiding? In dit blog gaan we verder in op wat studiekeuzebegeleiding is en hoe studiekeuzebegeleiding ervoor kan zorgen dat je een weloverwogen studiekeuze maakt.

Verkeerde studiekeuze meest genoemde oorzaak van uitval, maar liefst 48 procent! Kies daarom voor studiekeuzebegeleiding

Volgens de monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs van de rijksoverheid valt ongeveer 30 procent van de studenten die aan het hoger onderwijs beginnen uit na het einde van het eerste leerjaar. Dat is bijna één op de drie, schrikbarend hoog eigenlijk. Een studiejaar kost namelijk veel geld en dat is zonde. Helemaal als de voornaamste oorzaak nog altijd een ‘verkeerde studiekeuze’ is. Maar liefst 48 procent van de uitvallers geeft aan dat een verkeerde studiekeuze de rede is voor het uitvallen. Op de tweede plek komt ‘het niet uitkomen van de verwachtingen’ te staan en op de derde plek onvoldoende motivatie.

Hoe kan het dat er zoveel verkeerde studiekeuzes worden gemaakt?

Zoals je hebt gelezen worden er dus nog steeds veel verkeerde studiekeuzes gemaakt. Een goede studiekeuze maken is voor velen lastig, het proces om jezelf te leren kennen is intensief. Verschillende hulpbronnen zoals school, een studiekeuzecheck of gratis online testen falen erin genoeg de diepte in te gaan. Zo geeft de monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs aan dat oriëntatie op afstand niet werkt. Het oriënteren via studiekeuze123 of andere vergelijkingswebsites of folders van opleidingen heeft geen gewenste impact op het maken van een goede studiekeuze, zelfs de studiekeuzecheck van hogescholen en universiteiten niet! Verder blijkt uit onderzoek van het landelijk aktie komitee scholieren dat 50 procent van de scholieren meer begeleiding wilt bij het maken van een studiekeuze! Dat is dan ook één van de redenen waarom scholieren er voor kiezen om een intensievere vorm van studiekeuzebegeleiding of studiekeuzeadvies te kiezen.

Maar wat zorgt er dan wél voor dat ik een goede studiekeuze maak?

Volgens de monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs is het belangrijk dat je je studiekeuze baseert op ‘inhoudelijke motieven’, dus dat je iets kiest wat echt bij je past! Laat dat nou net zijn waar je met studiekeuzebegeleiding of studiekeuzeadvies mee aan de slag gaat. Je gaat tijdens studiekeuzebegeleiding aan de slag met onder andere:

  • Het ontdekken van je talenten en kwaliteiten.
  • Onderzoeken wat je persoonlijk waarden zijn, of te wel wat jou drijft in het leven?
  • Ontdekken waar je interesses liggen?
  • Wat past bij jou als persoon?

Vervolgens is het belangrijk dat je actief aan de slag gaat met studiekeuzeactiviteiten zoals het bezoeken van open dagen en meeloopdagen, ook dit is onderdeel van studiekeuzebegeleiding. Maar er gaan toch al veel scholieren naar open dagen en nog steeds maken ze een verkeerde keuze? Ja dat klopt, maar vergeet niet de eerste stap over te slaan! Het is belangrijk dat je eerst inzicht in jezelf krijgt, iets waar je tijdens studiekeuzebegeleiding actief mee aan de slag gaat. Daarna is het belangrijk een goed gevoel te hebben bij je nieuwe onderwijsinstelling zoals een MBO, HBO of universiteit. Het is daarbij belangrijk je verwachtingen uit te spreken, wist je nog dat verkeerde verwachtingen de nummer twee voornaamste reden van studie uitval was? Weet je bijvoorbeeld het verschil tussen een hbo of universitaire studie?

Uiteindelijk leidt het maken van een doordachte studiekeuze tot een grotere kans op studiesucces. Volgens de monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs heeft 78 procent van de jongeren die in 2017 begon aan een studie en doorstroomde naar het tweede jaar een bewuste studiekeuze gemaakt. Een studiekeuze maken op basis van inhoudelijke motieven, de inrichting van een opleiding en studiekeuze activiteiten zoals studiekeuzebegeleiding zorgen voor een goed gevoel bij de start van een opleiding.

Een weloverwogen keuze doormiddel van studiekeuzebegeleiding

Je hebt het woord studiekeuzebegeleiding al een aantal keer horen vallen. Maar wat is studiekeuzebegeleiding precies en hoe ziet een studiekeuzebegeleiding traject er uit? Het is belangrijk te beseffen dat het maken van een weloverwogen studiekeuze een proces is. Tijdens studiekeuzebegeleiding ga je dan ook aan de slag volgens een aantal stappen. Over het algemeen staan de volgende stappen centraal:

  1. Jouw wens en/of vraagstelling in kaart brengen
  2. Het vergroten van je zelfinzicht
  3. Oriënteren
  4. Verdiepen
  5. Beslissen

Tijdens de eerste stap ga je aan de slag met jouw specifieke vraag, situatie en het doel. Die laatste is belangrijk want als het doel eenmaal scherp is wordt deze niet meer losgelaten! Tijdens de tweede stap wordt je bewust van je zelfbeeld, talenten, kwaliteiten, interesses, waarden en drijfveren. Vervolgens is het belangrijk informatie te verzamelen over verschillende werkvelden, beroepen en opleidingen. Wanneer dat is gedaan ga je verdiepen,  dus actief aan de slag met studiekeuzeactiviteiten zoals het bezoeken van open dagen of het houden van interviews met mensen uit bijvoorbeeld een specifiek werkveld. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan en zelfverzekerd een keuze kunt maken dan rest er nog één ding, inschrijven!

Loop jij na het artikel nog steeds vast? Kom dan een keer langs bij ons voor een kop koffie of een bak thee. We vertellen je graag meer over hoe wij je kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste studiekeuze!

Gratis en vrijblijvend kennismaken?

Benieuwd hoe Arrow Loopbaancoaching jou kan helpen? Ik heb het er graag met je over!