Is studiekeuzeadvies achterhaald?

Sta jij op het punt een studiekeuze te maken? Zit je in je examenjaar, heb je een tussenjaar of ben je momenteel aan het studeren en merk je dat je geen energie en voldoening haalt uit je studie? Grote kans dat je rondloopt met wat nare gevoelens zoals angst en onzekerheid, super vervelend natuurlijk maar je bent niet de enige. Uit een groot onderzoek van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren in 2013 bleek dat maar liefst vijftig procent van de middelbare scholieren meer behoefte had aan hulp wat betreft het maken van een studiekeuze. Het feit dat jij op deze pagina bent beland geeft waarschijnlijk aan dat ook jij behoefte hebt aan meer hulp bij het maken van een studiekeuze. Misschien heb je wel eens gehoord van de begrippen studiekeuzeadvies, studiekeuzebegeleiding of studiekeuzecoaching. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk en wat kan jou het beste helpen?

Als studiekeuzeadvies een appel is dan is studiekeuzecoaching de peer!

Misschien een gekke titel maar hiermee proberen we aan te geven dat studiekeuzeadvies duidelijk verschilt van studiekeuzecoaching. Beide proberen hetzelfde doel te bereiken, namelijk meer inzicht in jezelf geven en uiteindelijk zorgen voor een goede studiekeuze. Toch zijn er grote verschillen tussen de twee. Als je kijkt naar de twee namen studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching zie je direct twee opvallende verschillen. Waar de één gaat over het geven van een advies gaat de ander over coachen. Voordat je hulp inschakelt, is het ontzettend belangrijk dat je erachter komt welke vorm van hulp het beste bij je past, daar zit nogal wat verschil in! Bij Arrow geven we bijvoorbeeld studiekeuzeadvies, we kiezen ervoor enkel studiekeuzecoaching aan te bieden. Lees snel verder om erachter te komen wat het beste bij jou past!

Waar bestaat studiekeuzeadvies uit?

Om het makkelijk te maken zullen we eerst kort toelichten wat beide vormen van hulp inhouden. We beginnen met de eerste, studiekeuzeadvies. Studiekeuzeadvies is de oudste vorm van studiekeuzebegeleiding. Deze vorm van hulp wordt bekeken vanuit het matchingsperspectief, het doel is de juiste persoon op de juiste plek te krijgen! Zoals de naam al verraadt, wordt er bij studiekeuzeadvies een advies gegeven over welke studie en werkrichting het beste bij je past. Hier gaan vaak testen aan vooraf die je inzicht geven in je drijfveren, waarden, persoonlijkheid, leerstijl en talenten. Omdat er gebruik wordt gemaakt van testen zitten hier vaak hoge kosten aan verbonden, complete testen zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en duur. Uiteindelijk wordt de uitslag van de desbetreffende test besproken met de studiekeuzeadviseur waarna vaak een advies volgt.

Waar bestaat studiekeuzecoaching uit?

Nadat we de appel hebben besproken is het nu tijd de peer te bespreken, studiekeuzecoaching. Waar bij studiekeuzeadvies een advies wordt gegeven door een professional worden er bij studiekeuzecoaching nagenoeg geen adviezen gegeven. Bij studiekeuzecoaching kom je er via verschillende gesprekken en oefeningen zelf achter wat jij wilt. Studiekeuzecoaching wordt ook wel een vorm van loopbaanleren genoemd, het is een stuk uitgebreider dan studiekeuzeadvies. Tijdens studiekeuzecoaching ga je door een proces waarin jij altijd de leiding hebt en aan de slag gaat met het aanleren van loopbaancompetenties, aanvullend gebruik maken van testen is mogelijk. Je leert als het ware zelf het stuur te pakken in je leven zodat jij jezelf blijvend richting kunt geven! Na een aantal gesprekken en praktische oefeningen kom je achter je talenten, kwaliteiten, competenties en innerlijke drijfveren.

Wanneer dit is gelukt ben jij je bewust geworden van wie je bent en wat je kunt. Als je jong bent heb je nog weinig werkervaringen, daarom is het moeilijker om je interesses en kwaliteiten goed aan elkaar te spiegelen. Om deze reden is het belangrijk te oriënteren en onderzoeken. Deze stap is essentieel, verwachtingen kunnen in de praktijk namelijk tegenvallen. Daarom moet je ze checken. Samen ga je met je coach dingen bedenken hoe jij kunt ervaren wat echt bij je past. Denk je erover na verpleegkundige te worden, dan zou je eens een verpleegkundige kunnen interviewen. Tijdens dit interview kun je bijvoorbeeld checken of jouw verwachtingen en overtuigingen over het beroep wel kloppen. Lijkt je defensie interessant? Ga eens naar de landmacht open dagen. Krijg je ondertussen twijfels en heb je last van vervelende gevoelens? Ook daar is een studiekeuzecoach voor, tijdens een studiekeuzetraject is je coach jouw rots in de branding!

Waarom wij voorkeur hebben voor studiekeuzecoaching

Zoals al eerder benoemd geven wij bij Arrow Loopbaancoaching geen studiekeuzeadvies maar studiekeuzecoaching. De rede hiervoor is omdat wij met vele anderen (Post, 2015 & Kuipers, 2019) denken dat studiekeuzecoaching een beter alternatief is. Betekent dit dan dat studiekeuzeadvies niet werkt? Die claim willen we absoluut niet maken! Sterker nog voor sommige sluit studiekeuzeadvies zelfs beter aan dan studiekeuzecoaching. Enerzijds omdat ze advies krijgen fijn vinden en anderzijds omdat iemand nog niet toe is aan zelfreflectie en/of zelfsturing. Dan kan Studiekeuzeadvies waarbij een expert advies geeft wel degelijk van waarde zijn. Wel is het essentieel de uitslag of het advies te onderzoeken in de praktijk. Ook moeten de tests wetenschappelijk valide en betrouwbaar zijn.

Maar waarom is studiekeuzecoaching een beter alternatief volgens jullie? Stel jezelf eerst de volgende vraag, is studeren een einddoel of een middel om een volgende stap te maken in jouw carrière? Waarschijnlijk die laatste! Want jouw carrière begint pas echt na je studie en een carrière is ontzettend dynamisch omdat we leven in een tijd van een snel veranderende maatschappij. Kijk maar eens naar de verschillen tussen jezelf en je ouders, 30 jaar geleden zag de wereld er een stuk anders uit en in de volgende 30 jaar gaat waarschijnlijk hetzelfde gebeuren. De arbeidsmarkt is steeds meer in beweging waardoor deze onvoorspelbaar en onzekerder wordt. Om deze reden stomen wij jou klaar voor de toekomst! Want wat doe je als je afgestudeerd bent en twijfelt over je volgende stap? Doe je dan weer een test of wil je zelf in staat zijn jezelf richting te geven?

Aan het stuur van jouw eigen leven middels studiekeuzecoaching

Heb je de laatste vraag met ja beantwoord? Dan is studiekeuzecoaching voor jouw de beste optie. Bij studiekeuzecoaching wordt je zelfkennis en bewustzijn vergroot, dus vragen als wat kan ik, wie ben ik, wat wil ik en wat past bij mij worden allemaal beantwoordt. Vervolgens ga je samen met jouw coach aan de slag om erachter te komen waar jij echt warm van loopt, niet denken maar ook voelen en ervaren! Dit is een tof en intensief proces waarin je ontzettend veel leert over jezelf. Naast dat je inzicht in jezelf krijgt leer je nog veel meer zoals het omgaan met keuzestress, negatieve overtuigingen en het maken van een persoonlijke strategie om doelen te behalen. Eigenlijk leer je jezelf tijdens dit traject life-skills aan die je de rest van je leven kunt inzetten. Twee vliegen in één klap dus!

Gratis en vrijblijvend kennismaken?

Benieuwd hoe Arrow Loopbaancoaching jou kan helpen? Ik heb het er graag met je over!