Studiekeuze hulp nodig? Volg deze 5 tips!

Sta jij op het punt om een studiekeuze te maken? Grote kans dat je druk voelt. Geen zorgen, je bent niet de enige. Wist je dat de 48 procent van de uitvallers in het hoger onderwijs aangeeft een ‘verkeerde studiekeuze’ te hebben gemaakt. Ook geeft bijna de helft van de middelbare scholieren aan behoefte te hebben aan meer hulp bij het maken van een studiekeuze. Het is dus helemaal niet gek dat je moeite hebt bij het maken van een studiekeuze. Een weloverwogen studiekeuze is wel belangrijk, het vergroot namelijk de kans op studiesucces. 78 procent van de jongeren die in 2017 begon aan een studie en doorstroomde naar het tweede jaar gaf aan een bewuste studiekeuze te hebben gemaakt. In dit artikel geven we een aantal studiekeuze hulp tips waar jij direct mee aan de slag kunt gaan om tot de juiste studiekeuze te komen.

Studiekeuze hulp tip 1: Accepteer dat keuzestress erbij hoort!

Misschien lijkt dit een gekke studiekeuze hulp tip, toch is deze erg belangrijk. Veel studiekiezers hebben last van keuzestress. Keuzestress komt door de vele keuzemogelijkheden die er zijn, waarbij je niet direct weet wat je wilt. Het is net alsof je in een restaurant een menukaart van 200 exotische pizza’s voor je krijgt, die je nog nooit geproefd hebt. No-way dat je voor je gevoel een ‘goede keuze’ kunt maken. Momenteel staan er op studiekeuze123.nl wel 1.303 verschillende studies! Heel normaal dus die onzekerheid, echter zit het verschil erin hoe je hiermee omgaat. Keuzestress kan namelijk verlammend werken waardoor je minder actie onderneemt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, het is belangrijk te ontdekken wat bij je past, zorg dus dat je actie blijft ondernemen!

Een ander veelvoorkomende reden voor studiekeuze stress is het perfect willen kiezen. Helaas pindakaas, de perfecte studie bestaat namelijk niet. Je kunt beter op zoek gaan naar een studie die aansluit bij wie je bent, waar je goed en waar je geïnteresseerd in bent. Laten dat nou net de dingen zijn waar je wel invloed op hebt!

Studiekeuze hulp tip 2: Vergroot je zelf kennis

Veel scholieren en studenten beginnen bij het kiezen van een studie vaak bij het aanbod. Helaas kan dat averechts werken, juist omdat het aanbod zo groot is. Wanneer je deze studiehulp tips opvolgt zal je deze fout niet maken. Hoe beter jij jezelf leert kennen hoe makkelijker het wordt iets te kiezen wat bij je past. Volgens de monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs is het belangrijk je studiekeuze te baseren op je innerlijke motieven. Om achter je innerlijke motieven te komen is het belangrijk je zelfkennis te vergoten. Hiervoor kun je beginnen met de volgende vragen en tips:

  • Wat zijn mijn talenten, waar ben ik van nature goed in?
  • Wat zijn mijn competenties, waar heb ik mezelf goed in ontwikkeld? Denk hierbij aan bijvoorbeeld bepaalde vakken of activiteiten op school.
  • Waar complimenteren mensen mij voor?
  • Interview drie mensen die je goed kent uit je omgeving en vraag hen naar jouw kwaliteiten.
  • Wat zijn mijn grootste successen geweest, bijvoorbeeld tijdens schoolprojecten en welke kwaliteiten speelde daar een rol in?
  • Wat zijn mijn waarden ofwel mijn innerlijke drijfveren, wat vind ik nou écht belangrijk in het leven en hoe kan ik dat toepassen in mijn studie en/of werk?
  • Waar erger ik mij in het dagelijks leven en in de samenleving aan? Wat zegt dat over wat ik belangrijk vindt?
  • Wat heeft er in het leven indruk op mij gemaakt?
  • Voor wie heb ik bewondering en kan dat aansluiten bij wat ik later wil doen?
  • Van welke dingen krijg ik energie en welke dingen kosten mij energie?

Studiekeuze hulp tip 3: Verzamel informatie over werkvelden, beroepen en opleidingen.

De volgende studiekeuze hulp tip gaat over het verzamelen van informatie over werkvelden, beroepen en opleidingen. Nadat je je zelfkennis hebt vergroot weet je beter wie je bent, wat je leuk vindt en wat je drijft. Nu kun je dus gaan kijken of je die dingen kunt matchen met bepaalde werkvelden, beroepen en opleidingen. Ben je er bijvoorbeeld achter gekomen dat je een zorgzaam type bent en het leuk vindt om mensen te helpen? Misschien kun je dan eens kijken of de zorgsector bij je past! Als het lastig is iets specifieks te vinden dan kan het helpen de keuzegids aan te schaffen. In de keuzegids vind je een overzicht van alle opleidingen per niveau met feiten en beschrijvingen zoals de inhoud van de opleiding, toelatingseisen en nog veel meer.

Studiekeuze hulp tip 4: Ga ruiken, zien en proeven!

De laatste studiekeuze hulp tip gaat over het onderzoeken in de praktijk, iets wat veel studiekiezers overslaan. Het is belangrijk te beseffen dat deze fase ontzettend belangrijk is. Volgens de monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs is naast de verkeerde studiekeuze het niet overeenkomen van verwachtingen de twee naar grootste oorzaak van uitval. Als je jong bent heb je nog weinig werkervaring waardoor veel studiekeuzes gebaseerd worden verwachtingen en informatie uit je hoofd, echter is het ook belangrijk te voelen! Deze studiekeuze hulp tip is dus goud waard. Door in de praktijk te onderzoeken kun je verwachtingen checken in de praktijk, dit vergroot de kans op het maken van een goede studiekeuze. Een aantal ideeën om wijzer te worden in de praktijk:

  • Ga naar open dagen en bereid je daarbij goed voor, check je verwachtingen!
  • Ga proefstuderen, schrijf je bijvoorbeeld in voor een meeloopdag.
  • Houd interviews met professionals uit het werkveld, ziet hun werkdag eruit zoals je voor ogen hebt?
  • Doe een snuffelstage bij een bedrijf, zo leer je pas echt achter wat het werk inhoudt.
  • Neem een kijkje in studieboeken, spreekt de stof je aan?

Studiekeuze hulp tip 5: Schakel professionele hulp in

Indien je het lastig vindt met deze studiekeuze hulp tips aan de slag te gaan, of je na het opvolgen van deze studiekeuze hulp tips nog steeds onzeker bent over je studiekeuze is het belangrijk niet op te geven. Er zijn namelijk genoeg andere vormen van studiekeuze hulp zoals studiekeuzebegeleiding. Studiekeuzebegeleiding is een vorm van loopbaancoaching die je intensief helpt in contact te komen met jouw innerlijke drijfveren, talenten en competenties. Lijkt je dit interessant? Plan dan een gratis en vrijblijvende afspraak in, dan vertellen we je er meer over.

 

Gratis en vrijblijvend kennismaken?

Benieuwd hoe Arrow Loopbaancoaching jou kan helpen? Ik heb het er graag met je over!